Onze treinbanen

De treinbaan in H0-schaal

H0 = 2-rails ? 3-rails ?

De schaal H0 (schaak 1/87) is ongetwijfeld de meest verspreide schaal voor modeltreinen in België. Deze schaal kent twee verschillende technische systemen, die onderling niet compatibel zijn.

Er is het systeem 3-rails, ook bekend als het systeem wisselstroom (WS) of ‘alternative current’ (AC) of ook ‘Märklin’, en er is het systeem 2-rails, dat men ook het systeem gelijkstroom (GS) of ‘continuous current’ (CC) noemt.

Een trein die werkt op gelijkstroom zal op een wisselstroomtraject geen millimeter rijden. Het omgekeerde is problematischer: een wisselstroomlocomotief op een gelijkstroomtraject zal onmiddellijk kortsluiting veroorzaken !

In de meeste modeltreinclubs bestaan er (ten minste) twee H0-banen: een gelijkstroombaan en een wisselstroombaan. Deze zijn dan uiteraard volledig gescheiden, soms zelfs in verschillende lokalen. Dat is niet het geval in onze club RMC-783: bij ons zijn de twee technische systemen geïntegreerd in één grote baan, terwijl beide systemen natuurlijk wel volledig elektrisch gescheiden zijn.

Bij ons kan een trein in het 2-rail systeem (de blauwe en oranje lijnen in het schema hierboven) dus op het tegenspoor (de groene lijnen) een trein in het 3-rail systeem kruisen.

Onze H0-baan bevindt zich in een lokaal van 60m² en omvat 250m sporen, waarvan ± 30% in wisselstroom (3 rails of Märklin systeem) et 70% in gelijkstroom (2 rails).

De treinbaan in H0m-schaal

Wij hebben een treinbaan in Hom-schaal van 8 m op 1 m: een spoor doorheen een gevarieerd landschap, met keerlussen aan beide uiteinden.

De treinbaan in N-schaal

We hebben ook een kleine modelbaan in N-schaal (1/160) die helaas op dit ogenblik niet actief wordt gebruikt bij gebrek aan geïnteresseerde leden.

Dus indien je geïnteresseerd bent, aarzel dan niet om eens te komen kijken !

E-mail: Stuur ons een bericht !

Telefoon:
0485/42 67 94
0474/46 79 45
02/515 29 57 (dinsdag van 20h00 tot 22h00)

Lokaal:
Metro Sint-Guido (Lijn 5 van de MIVB), Anderlecht, Brussels Hoofdstedelijk Gewest (dinsdag van 20h00 tot 22h00)
Bezoek is mogelijk, maar alleen op afspraak !