Onze treinbanen

De treinbaan in H0-schaal

H0 = 2-rails ? 3-rails ?

De schaal H0 (schaak 1/87) is ongetwijfeld de meest verspreide schaal voor modeltreinen in België. Deze schaal kent twee verschillende technische systemen, die onderling niet compatibel zijn.

Er is het systeem 3-rails, ook bekend als het systeem wisselstroom (WS) of ‘alternative current’ (AC) of ook ‘Märklin’, en er is het systeem 2-rails, dat men ook het systeem gelijkstroom (GS) of ‘continuous current’ (CC) noemt.

Een trein die werkt op gelijkstroom zal op een wisselstroomtraject geen millimeter rijden. Het omgekeerde is problematischer: een wisselstroomlocomotief op een gelijkstroomtraject zal onmiddellijk kortsluiting veroorzaken !

In de meeste modeltreinclubs bestaan er (ten minste) twee H0-banen: een gelijkstroombaan en een wisselstroombaan. Deze zijn dan uiteraard volledig gescheiden, soms zelfs in verschillende lokalen. Dat is niet het geval in onze club RMC-783: bij ons zijn de twee technische systemen geïntegreerd in één grote baan, terwijl beide systemen natuurlijk wel volledig elektrisch gescheiden zijn.

Bij ons kan een trein in het 2-rail systeem (de blauwe en oranje lijnen in het schema hierboven) dus op het tegenspoor (de groene lijnen) een trein in het 3-rail systeem kruisen.

Onze H0-baan bevindt zich in een lokaal van 60m² en omvat 250m sporen, waarvan ± 30% in wisselstroom (3 rails of Märklin systeem) et 70% in gelijkstroom (2 rails).

De treinbaan in H0m-schaal

Wij hebben een treinbaan in H0m-schaal van 8 m op 1 m: een spoor doorheen een gevarieerd landschap, met keerlussen aan beide uiteinden.

De treinbaan in N-schaal

We hebben ook een kleine modelbaan in N-schaal (1/160) die helaas lange tijd niet actief was bij gebrek aan geïnteresseerde leden. Niettemin zijn we in oktober 2023, met de zeer gewaardeerde hulp van een nieuw lid, begonnen aan de opbouw van een nieuwe treinbaan in schaal N.Dus indien je geïnteresseerd bent, aarzel dan niet om eens te komen kijken en eventueel lid te worden van onze club !

E-mail: Stuur ons een bericht !

Telefoon:
0485/42 67 94
0474/46 79 45
02/515 29 57 (dinsdag van 20h00 tot 22h00)

Lokaal:
Metro Sint-Guido (Lijn 5 van de MIVB), Anderlecht, Brussels Hoofdstedelijk Gewest (dinsdag van 20h00 tot 22h00)
Bezoek is mogelijk, maar alleen op afspraak !